Monday 13 June 2011

Kinesisk matlagning


I fredags gjorde vi något otroligt mysigt! Familjen Stenborg lämnar Beijing & har dessutom fyllt 40 så i present köpte vi en matlagningskurs i hutongerna!

Precis öster om Förbjudna Staden finns ett ganska stort hutongområde. Långa, smala, vindlande gränder med små, små portar in till gårdar där en eller ett flertal kinesiska familjer samsas om boende, toalett, dusch & kök. I en av dessa små röda portar har 3 syskon startat eget företag där de lär ut kinesisk matlagning. Storasyster är förståss ansvarig, tar emot oss och pratar jättebra engelska. Lillebror är den som får slita, dvs försöka lära oss hur vi egentligen måste hacka ingefära, chili och peppar. Mosa kött i enbart en riktning, snurra wokpannan både hit & dit, vända kycklingbitarna på rätt sätt, vika degen så det blir fina kanter osv osv.

Otroligt fantastiskt mysigt att få sitta inne på denna gård, där allt storstadsbrus plötsligt försvinner, bara duvornas susande vingslag över huvudet! Brorsans engelska var helt OK, fast vi hade hysteriskt roligt åt hans försök att lära oss hantera "sickelingen"!

Hur som helst, numera kommer vi kunna svänga ihop en "gong bao" med sichuan bönor utan problem! Dessutom kan vi köra en variant på pepparbiff med vitlöksstekt sallad och kanske tom ett gäng "siu mai"! (små degknyten med goa räkor&färs i).

(Eftersom min stora fina kamera dunsade i gatan får det duga med små pocketbilder idag! Förhoppningsvis ska den kinesiska kameradoktorn fixa!)

Den röda lilla porten in på gården
Snurr i kastrullerna!
Stolt kock som fixat siu mai!
"Sickeling"mästaren himself!