Wednesday 4 November 2009

Väderleksrapporten.........

Det är rätt märkligt - 3 kompisar från 3 olika länder skriver oberoende av varandra och undrar hur det går med vädret i Kina. Alla 3 har läst om sol ena dagen och 20 grader varmt,
nästa dag -2 och snöfall! Alla har läst om de berömda "regnmakarna" här i Kina i sina nationella dagstidningar!
I vår "lokala" tidning, China Daily, står det att det inte har snöat så tidigt på de senaste 22 åren! Men att hösten har varit ovanligt lång och varm, den började den 5 september och kommer sluta 15 november. Visst är det käckt med planering?

Det här med regnmakare är ett fenomen med uråldriga traditioner. Dessa regnmakare ingriper när det börjar bli dags att skörda t ex. Eller som när de är dags för invigning av OS. Eller när det är dags för nationaldagsfirande.
"Regnmakarna" skjuter helt enkelt upp Silverionid i molnen och vips så börjar det regna! Eller snöa....... Och efter 2 riktigt mörka gråa dagar förra helgen blev det snöfall, och sen dess, strålande sol med glittrande istappar i grenarna.
Prognosen säger 0 grader och sol idag, men i slutet av veckan stiger temperaturen upp emot 20 grader igen. Här gäller det att ha en stor garderob - mössa på och solglasögon?