Monday, 14 March 2011

Vardag i Tokyo?

Japan är ju geografiskt inte så långt bort från oss i Peking och ligger ju oss VARMT om hjärtat. Vår mesta tid har de senaste dagarna ägnats åt att förstå omfattningen av jordbävning, tsunami, kärnkraftverk och nu dessutom pyrande vulkan. Via SKYPE, facebook och mail får vi rapporter från kompisar som har flugit hem till Europa, andra har evakuerats till Osaka, en del befinner sig tillfälligt i Singapore medan andra är kvar mitt i Tokyo och försöker leva ett så normalt liv som möjligt. Ett mail från vår holländske vän som råkade befinna sig mitt i Tokyo precis i fredags har gjort hela händelsen ännu mer verklig, efter att ha läst en målande beskrivning hur han lyckats ta sig hem igen till Holland.
Jag har tittat på NHK, den japanska nyhetskanalen som pratar i timmar om tsunamin och dess konsekvenser. Men inte ett ord om kärnkraftverken. Jag har googlat på nyheter och bloggar och hittat bra information från kända svenskar som är kvar i Tokyo. En blogg skriver såhär;

Japaner är som sagt mästare på att bygga och planera. Resultatet kan ses i allt från Shinkansen-tågen och dess tillhörande banor och signalsystem till konstruktionen av moderna kontors- och bostadshus.
När det kommer till att improvisera och arbeta utanför det oväntade är deras tungrodda processer, risken att förlora ansiktet och tilltron att chefen alltid vet bäst (eller åtminstone ha tagit del av varje beslut) något som tyvärr gör saker värre än de borde vara.
Vi har nu ett antal kärnkraftverk som byggdes på 60talet och som klarat av en av jordens värsta jordbävningar. Det man tyvärr missade var att säkra upp kylningen...
Att lösa det borde ha varit rätt lätt men jag kan konstatera att vill man rädda liv i Japan så får man hoppa i själv... Multiplicera med komplexiteten att kyla ett kärnkraftverk och där igen SPEED är allt så förstår man varför de har problemen de har idag.
Nästa närliggande problem är att skapa öppenhet. Här var inte amerikanerna bättre då det tog veckor innan det kom en live-kamera på plats som visade hur mycket olja som läckte ut sekund för sekund från borrhålet i Mexikanska golfen.
Förhoppningsvis kommer det videokameror och geigermätare på plats som visar svart på vitt vad som pågår så att ryktesspridningen kan försvinna.

Det är svårt att få information om vad som egentligen händer. De kinesiska nyheterna har inte ett enda inslag om jordbävning eller tsunami. Frågade min hemhjälp om hon visste vad som hade hänt, men hon hade inte en susning. Läser man svenska tidningar tar liksom Melodifestivalen överhanden. Hittade ändå en riktigt bra sida från Australien som visar bilder från vad jordbävningen ställt till med. Kolla ABC News;
http://www.abc.net.au/
Annars kan man alltid lita på UD, Ambassaden och Strålsäkerhetsmyndigheten.
I Peking går livet vidare precis som vanligt.
Flygbiljetten till Tokyo 31 mars är däremot avbokad.